top of page
chicks-490957_1920.jpg

EFTERFØDSELSOMSORG

Til dig der har født

Ordet 'efterfødselsomsorg' findes ikke i den danske ordbog, og det er virkelig en skam. Det er måske endda en af forklaringerne på, at så mange kvinder oplever svære efterfødselsreaktioner.


I nogle kulturer er det kutyme at kvinden modtager ekstra støtte og omsorg i tiden efter fødslen. Hun får nærende mad, emotionel, mental og sjælelig støtte, hjælp til det praktiske og hjælp til amning. I vores moderne kultur er vi helt tabt på det her punkt, og alt for mange kvinder lades i stikken. 

Hvis en efterfødselsreaktion først er blevet svær, så får man brug for ekstra støtte. I tilfælde heraf tilbyder jeg samtale og sparring på, hvad der skal til, for at genfinde din balance. 

Men som med så meget andet, så kan vi gøre rigtig meget forberedende, og jeg tilbyder derfor løbende forløb for kvinder, der allerede inden fødslen ønsker at lære sig selv bedre at kende, blive klogere på mønstre og andet, som du selv kan gøre for at øge efterfødselsomsorgen og forebygge svære efterfødselsreaktioner. 

EFTERFØDSELSSERVICES

Mother and Baby

EFTERFØDSELSPAKKE

Efterfødselspakken er for dig, der har brug for lidt ekstra i tiden efter din fødsel. Det kan være fordi du er alenemor, fordi din fødsel var svær eller blot fordi du har mulighed for at give dig selv en ekstra efterfødselsomsorg.

Hand on Bump

EFTERFØDSELSSAMTALE

Hvis du har købt en doula-pakke, er efterfødselssamtalen en del af din pakke. 
Hvis ikke, kan du sagtens booke en efterfødselssamtale, hvor vi gennemgår din fødsel og jeg støtter dig i at lande oplevelsen. 

Expectant Couple

BEARBEJDNING & FORTÆLLING

Fortælling er en måde for os mennesker at blive okay med de ting der er hændt os. Jeg tilbyder individuelle og gruppe-baserede forløb med henblik på at arbejde konstruktivt med din fortælling om dig selv og din fødsel.

Pregnant woman in nature

EFTERFØDSELSOMSORG

For dig og dit barn, for nu og for altid

AT REAGERE PÅ EN FØDSEL

Hvis du ikke reagerer på din fødsel, har du ikke født. Og inden du bliver for hård ved dig selv, så er fraværet af efterfødselsreaktioner også at reagere. At føde er en omvæltning, endda en stor en, som øger indvirkning på din selvforståelse, din identitet, dit parforhold, din dagligdag og dine vaner. Du er pludselig nogens mor. 


De efterfødselsreaktioner vi oplever kan forklares på mange måder. En forklaring, som du sikkert kender, handler om, at niveauet af fødehormonerne falder, hvilket vil sige, at det der før måske føltes som glæde, pludselig kan føles som det modsatte. En anden og lidt mindre udbredt forklaring er, at når vi gennemgår omvæltninger, så sker der noget med os. Andet ville næsten være underligt. 

Det kan også være, at du bare er glad og føler dig lykkelig. Men er det ikke også en reaktion?

Vi har en tendens til at klassificere og dømme vores efterfødselsreaktioner som gode eller dårlige, på samme måde, som vi kan komme til at gøre det med vores følelser. Jeg vil dog gerne invitere dig til, så vidt muligt, blot at iagttage din efterfødselsreaktion. Hvordan føles det i kroppen? Har det en farve? En fornemmelse? 

Hvis du har mulighed for det, mens du nyder din baby, så prøv også at være med dig selv. Ligesom du studerer din babys mindste bevægelser, ansigtstræk eller søvn, sådan kan du også mindfuldt iagttage dig selv. Du skal huske på, at du jo også netop har gennemgået en tranformation: en fødsel til en mor. 

HVAD ER NORMALT?

Jeg er stor tilhænger af, at vi gør hvad vi kan, for ikke at dømme nogle følelser og oplevelser ude og andre inde. For mig giver det ikke mening at se på symptomerne for derigennem at vurdere helheden. 

Din følelse af velvære, eller mangel på samme, er et komplekst samsurium af

  • det der er sket

  • din forholdemåde 

  • din oplevelse af egne ressourcer

  • din følelse af at være holdt og støttet af andre

  • noget der måske endnu er ubekendt

Du kan med andre ord have haft en rigtig svær fødselsoplevelse, men hvis du føler dig støttet og holdt af dine nærmeste, føles det måske helt okay. Det kan være at du allerede har fundet fred med fødselsoplevelsen, fordi dig og baby har det godt og at det jo er vigtigst. 

På den anden side, kan du have haft en relativt nem fødsel, du kan opleve at dine nærmeste er der for dig, og at dig og baby har det godt, men at der alligevel bare er noget der føles svært eller 'forkert'.

Det korte svar er, at der ikke er noget, der er forkert, men det er ikke sikkert, at det nødvendigvis er en trøst at høre. Mit vigtigste budskab til dig er, at det du føler og oplever er normalt for dig. Det er simpelthen sådan du i denne situation 'gør' en efterfødselsreaktion. 

bottom of page